To Carbon or to Karton? That’s the question…
Schoenen. Voor een loper is het waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van de uitrusting. Of toch het onderdeel waar wel wat geld aan gespendeerd wordt. Bij de Luupmoaten is er een grote diversiteit aan schoeisel, met elk zijn voor en tegenstanders.
Als we tijdens een zondagse training even naar de grond kijken, dan passeren de meest gekende merken de revue! De ene zweert bij Brooks, de andere bij Karhu nog andere zijn echte Hoka ambassadeurs!
Maarten zweert al heel lang bij Brooks. De Ghost series, soms eens de GTS - puur om niet steeds dezelfde te hebben. Want als je veel kilometers maakt, dan zijn de schoenen aan vervanging toe voor er een nieuw model komt. Ondertussen zitten we aan de Ghost 15 - en het wordt tijd dat de 16 uitkomt! En zo komt het ook dat er af en toe eens een alternatief model tussen zit. o.a. Nike en Karho werden getest, maar het contract werd voorlopig niet verlengd…
Mitch is onze echte Hoka fan van het eerste uur. En een zwak voor pre-releases. Dat wil zeggen dat van het ogenblik dat de Hoka nieuwsbrief een aankondiging doet dat je het nieuwste model kan pré orderen, ook de VISA kaart wordt boven gehaald. Zo loopt hij nu op de Hoka Mach X, naast de Hoka Mach 5 en de Hoka Carbon X. De trendsetter van de bende!
Ronny zoekt het iets Noordelijker. Met de zwarte Karhu schoenen uit Finland lijkt het een veelbelovende nieuwkomer te zijn. En ze vallen blijkbaar mee, want nu reeds aan het 2e paar. Werner is dan weer in de wolken van de nieuwe Asics van enkele maanden terug. Enorme demping en aan de voet gegoten zijn persoonlijke kwaliteiten die geleid hebben tot de perfect fit
Hoeveel paar schoenen?
Aangezien alle Luupmoaten van het eerste uur al heel wat kilometers op de teller staan hebben, loopt het aantal afgedankte schoenen in de tientallen - als het er al geen honderden zijn. Maar toch zijn de meningen nog verdeeld. Volgens ettelijke studies, artikels en podcasts zou het verstandig zijn om niet alleen meerdere paar loopschoenen tegelijk te gebruiken om zo ook de schoenen steeds een rustperiode te geven, maar ook goed zijn om af en toe eens te veranderen van model en merk. Waar voor de meeste het eerste wel nog op gaat (Luupmoaten komen vaak met 2 paar schoenen samen uit de winkel) lijkt het afwisselen tussen merken toch niet zo’n favoriete bezigheid. Honkvast als we zijn blijven we blijkbaar vaak bij hetzelfde merk - enkele uitzonderingen niet te na gesproken. Eens je goed bent met een merk lijkt het risico op een misfit niet op te wegen tegen de voordelen van eens af te wisselen voor je gestel. Alhoewel, als je met meerdere paar schoenen de loopjes afwisselt, gebruik je natuurlijk maar 50% van de tijd een ander merk of type… De range gaat duidelijk van 1 paar voor alles tot 3 paar om telkens ook de schoenen 3 dagen rust te kunnen geven... en ja, dat leidt tot een grote actieve collectie loopschoenen 🙈.To karton or not to karton
En dan het topic van de laatste weken tijdens onze Zondagse loopjes. Een topic waar Hendrik graag het vuur wat opstookt! Is Carbon nu echt de grote revolutie? Het gebeurd al eens dat onze lopers met de supershoes al smalend de Karton lopers worden genoemd. Niet iedereen is ervan overtuigd dat ook recreatieve lopers diep in de geldbeugel moeten tasten om mee te zijn met de laatste evoluties. ‘t Is maar een hobby hé… En waarschijnlijk zit er wel een grond van waarheid in - en maakt op ons niveau wat meer training en misschien de juistere training meer verschil dan de Vapor Fly of de Asics Metaspeed. Maar er zitten langs de andere kant ook wel wat gadget freaks tussen de Luupmoaten - en dus is lopen met een hoge en lang uitgerokken zool met een carbon plaat in het midden alvast geen uitzondering meer.Sommigen onder ons beperken zich nog tot loopwedstrijden om de vederlichte carbon schoenen aan te trekken. Want laat ons eerlijk zijn, carbon is zo’n 4 keer duurder per kilometer dan een normale hardloop schoen. 2 keer zo duur in aanschaf, en in plaats van 800-1000 kilometer gaan deze parels amper 400 tot 500 kilometer mee (al zijn er sommigen die er ook 700-800km mee kunnen afleggen). Een Luupmoat kan tellen en de rekening maken. Maar toch zien we de opvallende schoenen ook vaker en vaker op training! Wladi zag zo bijvoorbeeld enige tijd geleden super promo’s op de Hoka Carbon X3 en kocht er prompt meerdere paren (en het verspreidt zich blijkbaar als een virus...). En dus ook zijn de wedstrijdschoenen tevens ook de trainingsschoenen geworden. Want naast de eigenschap dat ze je sneller doen lopen (en dat is niet enkel het geval voor de ultra snelle marathon lopers! Ook wij - met een marathon tijd rond de 4u voelen duidelijk het verschil in prestatie) heeft zo’n carbon plaat ook de eigenschap het herstel van een zware inspanning aanzienlijk te bevorderen. Al zijn velen onder ons duidelijk nog meer overtuigd van de herstelcapaciteiten bij de Westmalle, Karmeliet of Duvel na de training.
Fysische winkel of online?
Tenslotte toch nog even een heikel punt aanraken. Kopen de Luupmoaten hun schoenen nu ter plaatse bij de handelaar of zijn ze ook gezwicht voor het goedkopere online geweld. Het antwoord is genuanceerd. Er is zeker toegevoegde waarde om even langs te gaan bij Trakks of RunnersLab als je je eerste paar hardloopschoenen aanschaft, of als je eens verandert van merk! Grote voordeel is dat je dan verschillende schoenen kan testen in hoe die aanvoelen en hoe ze rond je voet zitten. Vaak is het wel een toegevoegde waarde om er ook even op de loopbaan meter mee te lopen om te zien of de schoen de juiste afrol en ondersteuning heeft. We weten ondertussen wel of we een neutrale of pronatie voet hebben, maar ik vind het bijvoorbeeld altijd leuk om toch even het grafische beeld van de drukmeting te zien. En dat kan je nu eenmaal niet online! Bijkomend kan je duidelijk testen welke maat nu echt perfect zit zodat je het kans op blaren, blessures en uitvallende teennagels zoveel als mogelijk minimaliseert! Als je er langsgaat, laat het ons op voorhand weten. Ongetwijfeld kunnen we als mede Luupmoat wel een kortingsbon of dergelijke meegeven… Best practice is waarschijnlijk toch om 1 keer per jaar een voetanalyse te doen...Maar eens je het merk en model kent (en dat laatste verandert waarschijnlijk niet veel aan de maat…) en vooral welke maat daarin best bij jouw voeten past, dan gaat menig Luupmoat toch vaak online kijken waar de schoenen het goedkoopst kunnen worden aangeschaft, of hebben sommigen hun vaste stek om te bestellen. Zo moet je maar eens grasduinen op volgende websites: All4Running, Eko Sport, depor village of Bikester.be